Święto chleba w płockim ZDZ [ZDJĘCIA]

Przy Ułańskiej pachniało powidłami
Smalec z szarą renetą, powidła śliwkowe, konfitury z dyni z dodatkiem pomarańczy i do tego ogórki ukiszone już wcześniej w szkolnej pracowni gastronomicznej. Tych wszystkich smakołyków mogli próbować uczniowie szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego podczas jesiennego Święta Chleba. To już trzecia edycja wydarzenia. Tym razem cofnęliśmy się do klimatu polskiej wsi okresu międzywojnia. Zza stołu z wszystkimi darami jesieni uśmiechały się dziewczyny w kolorowych strojach ludowych. Piękna scenografia, kostiumy i warkocze na głowie to zasługa przyszłych techników żywienia i mistrzyń stylizacji fryzur. – Nasza młodzież bardzo chętnie uczestniczy we wszystkich imprezach. Łatwo ich zainspirować i przekonać do takich form edukacji – mówi dyrektor szkoły, Barbara Gotowicka. Niedawno odbyło się uroczyste ślubowanie klas I gimnazjum, a kolejną imprezą będą grudniowe jasełka.
(lesz)

Fot. Dariusz Ossowski

Zobacz kolejny artykuł

Poparli strajkujących nauczycieli [ZDJĘCIA]

Około 800. osób zebrało się w niedzielny wieczór na płockim Starym Rynku, żeby wyrazić poparcie …