Święto Chleba z dyniową konfiturą w ZDZ przy Ułańskiej

Pracownia szkolna w Zakładzie Doskonalenia Zawodowego przy Ulicy Ułańskiej 1 co roku jesienią pachnie konfiturami i świeżym chlebem. Tych i wielu innych smakołyków, które przygotowali przyszli technicy żywienia, mogli spróbować uczniowie, pedagodzy i zaproszeni goście.
W tym roku na pięknie udekorowanym stole po raz pierwszy oprócz tradycyjnej konfitury z dyni i pomarańczy czy powideł śliwkowych znalazła się sałatka z zielonych pomidorów. Z pysznym smalcem komponowały się wcześniej ukiszone ogórki, pachniały przetwory domowej roboty: śliwki i gruszki w occie. Uczniowie spróbowali także samodzielnie upiec chleb. Wszystkich smakołyków w jesiennej aranżacji składającej się z pomarańczowych dyni, liści, żołędzi i kasztanów próbowali nauczyciele i zaproszeni goście. Do degustacji zachęcały uczennice ubrane w kolorowe chusty, spódnice i czerwone korale. – Święta Chleba, które stało się wizytówką naszej szkoły, nie byłoby bez wielkiego zaangażowania rodziców i uczniów. To już jego szósta edycja i mamy nadzieję, że uczniowie nadal będą chcieli przygotowywać podobne wydarzenia – mówi dyrektor szkoły, Barbara Gotowicka.
Święto Chleba przygotowały klasa I i II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod kierunkiem nauczyciela zawodu Lucjana Rzepkiewicza. Inspiracji uczniowie szukali m.in. na odbywających się pod koniec września Targach Poznań Vision organizowanych przez Chefs Culinar.

(l.)
fot. archiwum ZDZ

Zobacz kolejny artykuł

Upamiętnili rocznicę bitwy pod Lenino

Grupa kombatantów i członków Klubu Niezależnej Myśli Politycznej złożyła kwiaty przed pomnikiem Władysława Broniewskiego. W …

„Ostra Jazda” w Szkole Muzycznej

Kolejną okazję do dobrej zabawy z udziałem znanych ze szklanego ekranu aktorów będą mieli mieszkańcy …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.