Wielkie gotowanie w skansenie

Setki turystów z całego kraju, którzy w pierwszą niedzielę maja odwiedzali sierpeckie muzeum, miało okazję zajadać się specjałami tradycyjnej kuchni polskiej. Podczas plenerowej imprezy „Gotowanie na polanie” nie tylko smakowali i poznawali smaki dań pamiętanych z dzieciństwa, ale i tradycyjnie wybierali najlepsze potrawy. W tym roku pokonkursowego smakowania i oceniania przygotowano 33 potrawy.

Już po raz kolejny w pierwszą niedzielę maja Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu odwiedzili miłośnicy regionalnej kuchni. Byli wśród nich zarówno ci, którzy specjalizują się w przygotowywaniu tradycyjnych potraw, jak i smakosze tychże specjałów. To właśnie z myślą o nich Muzeum zorganizowało imprezę plenerową „Gotowanie na polanie”.
Mimo chłodnej i pochmurnej aury, skansen odwiedziło ponad 900 osób. Na terenie zagród odbywały się liczne pokazy prezentujące dawne wiejskie zajęcia, takie jak tkactwo, przędzenie wełny, pranie czy haftowanie. Nie zabrakło również rzemieślników – kowala, plecionkarza, garncarza czy szewca. Ponadto, podczas „Gotowania na polanie” wiele pokazów nawiązywało do tematu imprezy, więc goście mogli przyjrzeć się, jak powstaje masło, a następnie skosztować go ze świeżym chlebem. W muzealnej olejarni tłoczono olej z rzepaku. W jednej z zagród gospodyni częstowała leczniczym napojem z mniszka lekarskiego, a w innej gospodarz demonstrował mielenie ziarna jęczmienia na kaszę za pomocą młynka. Zwiedzający poznali również tajniki obróbki zboża podczas pokazu „Jak to ze zbożem było”. Przez cały dzień po terenie Muzeum kursowała także bryczka zabierająca chętnych na przejażdżkę.
Tradycyjnie w pierwszą niedzielę maja, w XVIII-wiecznym kościele z Drążdżewa odbyła się msza święta poświęcona rolnikom i przyszłym plonom.
I jak zawsze wiele działo się w skansenowskim amfiteatrze. Tu królowały ludowe melodie i tańce. Na scenie wystąpił Regionalny Zespół Pieśni i Tańca Sanniki, który wykonał dwa koncerty pod wspólnym tytułem TAŃCE POLSKIE. W części pierwszej zwiedzający mogli usłyszeć i zobaczyć Suitę Sannicką, a w części drugiej tańce narodowe. Na placu przed amfiteatrem odbył się kiermasz rękodzieła i produktów regionalnych, w którym uczestniczyło 30 wystawców.

Reklama
Skoro „Gotowanie na polanie”, to nie mogło zabraknąć konkursów o tematyce kulinarnej. Odważni „kucharze” obierali warzywa na czas, natomiast koła gospodyń wiejskich oraz producenci produktów regionalnych stanęli w szranki w konkursie na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką”. Uczestnicy przygotowali łącznie 33 potrawy w kategoriach: zupa – 5, danie jarskie – 6, potrawa mięsna – 6, przekąska – 6, deser – 6, napój – 4. Oceny potraw dokonało jury wybrane spośród publiczności.
Zwycięzcy w tegorocznej edycji konkursu to w kategorii „Zupa” – czarnina z kluskami ziemniaczanymi przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Rycharcic. Za najlepszą potrawę w kategorii „Danie jarskie” uznano kluski ziemniaczane z okrasą z cebuli przygotowane przez Centrum Konferencyjno-Rekreacyjne Hotel Skansen Conference & SPA. Zdaniem jurorów najlepsza potrawa w kategorii „Potrawa mięsna” to koźlę na wilczy apetyt przygotowane przez Mirosławę Wilk „Tradycyjne jadło”. W kategorii „Przekąska” nagrodę przyznano za salceson z perliczki przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich z Grodkowo-Zawisze. Nagrodę w kategorii „Deser” za sernik z konfiturą z czarnej porzeczki odebrała Mirosława Wilk „Tradycyjne jadło”. Oczywiście był wybierany najlepszy napój. Tu nagrodę przyznano za miód pitny przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich z Rycharcic. Zwycięzcy otrzymali sprzęt gospodarstwa domowego, wydawnictwa albumowe i pamiątkowe dyplomy.
„Gotowanie na polanie” zakończyło wielką majówkę w skansenie. A przed pasjonatami plenerowych wędrówek i niezwykłych klimatów nawiązujących do tradycji XIX-wiecznej wsi mazowieckiej kolejne spotkanie. Organizatorzy zapraszają na kolejne wydarzenie: „Dzień dziecka w skansenie”, które odbędzie się w pierwszą niedzielę czerwca.

rad
fot. D. Krześniak

 

Zobacz kolejny artykuł

Dla rozśpiewanych uczniów z Zawidza

Trójka uczniów reprezentowała Zespół Szkół Samorządowych w Zawidzu na tegorocznym Konkursie Piosenki Żołnierskiej i Patriotycznej …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.