Schab szlachecki i szynka babci z samymi dziesiątkami

Dwa specjały z sierpeckiej masarni Staropolska Strzecha otrzymały prestiżowe wyróżnienie w ogólnopolskim programie promocyjnym „Doceń polskie”. Schab szlachecki i szynka babci otrzymały od ekspertów z branży spożywczej znaki jakości produktu „Doceń polskie” i tytuły Top Produkt. Trzeba dodać, że każdy ze specjałów zdobył maksymalne noty, czyli same „10” za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.

Certyfikacje produktów spożywczych odbywają się już od 2011 roku. Od tego czasu, cztery razy w roku, Loża Ekspertów przyznaje punkty zgłoszonym do oceny wyrobom spożywczym polskich producentów żywności. Podczas XXXII już audytu produktów spożywczych, organizowanego w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” jury programu oceniło ponad 170 specjałów rodzimych wytwórców. – Już od początku działania programu „Doceń polskie” żywność prezentowała wysoką klasę, ale tak wyrównanego poziomu, jak w trakcie tej atestacji, nie było dawno. Zmieniają się oczekiwania rynku, mody i technologie produkcji, a rodzime artykuły spożywcze są niezmiennie wysokiej jakości – podsumowywał na zakończenie tegorocznej certyfikacji „Doceń polskie”, przewodniczący Loży Ekspertów, Mistrz Kuchni, Mirek Drewniak. I dodawał, że jeśli jakość polskiej żywności ocenić na podstawie produktów biorących udział w programie „Doceń polskie”, można być więcej niż zadowolonym. Widać, że świadomość konsumentów rośnie, a w odpowiedzi na ich potrzeby przedstawiciele polskiego sektora FMCG przygotowują coraz ciekawsze wyroby.
W trakcie XXXII certyfikacji jury programu oceniło ponad 170 wyrobów należących do asortymentu 72 rodzimych producentów żywności. Wśród wyróżnionych produktów znalazły się: nabiał, pieczywo, mięsa (w tym dziczyzna), ryby, słodycze, miody, napoje, alkohole, pieczywo, warzywa, owoce, regionalne specjały, przetwory, dania gotowe, mąki, oleje czy wyroby marki własnej. Atestacja odbywała się w Sosnowcu. – Ucieszyło mnie niezmiernie, że w certyfikacji biorą udział zarówno mali producenci, jak i duże firmy. Ponadto warto odnotować fakt, że są to także producenci, którzy wracają, uczestniczą w audycie po raz kolejny. Widzimy stałą wysoką jakość prezentowanych wyrobów, ale także całkowicie nowe propozycje spożywcze – dodawał Mirek Drewniak. – Co więcej, coraz wyraźniej widać w branży pewien trend, iż na jakość produktów nie zwracają uwagi jedynie konsumenci i producenci, ale także handlowcy. Coraz więcej dużych sieci handlowych „wchodzi” na regały sklepowe z produktami sygnowanymi marką własną. Certyfikat „Doceń polskie” daje im pewność, że ich specjały są wysokiej klasy – podkreślał Mirek Drewniak.
Wchodząca w skład Loży Ekspertów Celina Nierodkiewicz dodawała, że w trakcie tego audytu na uwagę zasłużyły m.in. produkty gotowe. – Bardzo dobra jakość wyrobów gotowych w przystępnych cenach to coś, co według mojej oceny wyróżniło tę certyfikację. Wyraźnie obserwujemy, że polscy wytwórcy dbają o swoich konsumentów i odpowiadają na ich potrzeby. Mąki to z kolei już od wielu edycji programu jeden z jaśniejszych punktów certyfikacji „Doceń polskie”. Przyznam też, że bardzo zaskoczyły mnie miody oraz wariacje smakowe na ich temat. Co więcej, te produkty, które mieliśmy okazję ocenić, nie zostały specjalnie przygotowane dla nas, do oceny. Niektóre z nich, jak chociażby wyroby marek własnych, zdjęte zostały prosto z półek sklepowych. Naprawdę mamy czym się chwalić i powinniśmy być dumni z naszej rodzimej żywności – zaznaczała Celina Nierodkiewicz.

rad
fot. archiwum prywatne

Zobacz kolejny artykuł

Choruje coraz więcej pracowników

O coraz większej absencji chorobowej pracowników w województwie mazowieckim mówili eksperci na spotkaniu w Sierpcu. …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.