Na żniwa do skansenu

Sztuka koszenia kosą i sierpem, ustawiania snopów zboża i mielenia ziarna – wszystko to, co nieodłącznie związane było z tradycyjnymi pracami podczas żniw. Cały żniwny proces można będzie zobaczyć, a nawet samemu spróbować swoich sił podczas najbliższej niedzieli, 7 sierpnia, w skansenie.
Doroczne spotkanie odbywa się w ramach cyklu imprez „Niedziela w skansenie”. Tradycyjnie pierwsza niedziela sierpnia to czas prezentacji prac polowych związanych ze żniwami. – Jak zwykle Muzeum Wsi Mazowieckiej przygotowało bogaty program na coroczne żniwa. W naturalnej scenerii wsi z przełomu XIX i XX wieku odbędą się pokazy koszenia kosą i kosiarką konną, podbieranie sierpem czy pokaz pracy kieratu. Przez cały dzień pracować będzie młocarnia napędzana silnikiem spalinowym. W stodołach zwiedzający zobaczą, jak młóci się zboże cepami, oczyszcza ziarna za pomocą wialni, mieli ziarna w żarnach oraz na czym polega klepanie kosy czy ostrzenie kamieni młyńskich – przedstawia szczegóły programu przygotowanego dla zwiedzających Anita Gad-Turalska z Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu.
Wszystkie prace wykonywać będą osoby ubrane w stroje z epoki, a same pokazy odbywać się będą przy wykorzystaniu oryginalnych sprzętów i narzędzi rolniczych. Dodatkową atrakcją dla turystów jest, że sami będą mogli sprawdzić własne umiejętności przy koszeniu sierpem i kosą, a także nauczyć się wiązania i ustawiania snopków.
Odwiedzający w sierpniową niedzielę skansen poznają również historię zapomnianych już zwyczajów, jak chociażby „strojenia przepiórki”. – „Przepiórkę” wykonywały dziewczęta z ostatniej niezżętej kępki zboża. Związywały wszystkie źdźbła razem pod kłosami, spomiędzy łodyg zboża wyrywały chwasty, aby zboże było czyste na drugi rok, po czym przystrajały je kwiatami. W „przepiórce” na ziemi kładły płaski kamień, a na nim umieszczały kawałek chleba, który był pokarmem dla przepiórki, ptaka gnieżdżącego się dawniej w zbożu – wyjaśnia Anita Gad-Turalska.
Oprócz prac żniwnych, jak podczas każdej „Niedzieli w skansenie”, trwać będą pokazy tradycyjnych zajęć takich jak: wyrób masła, pranie i maglowanie bielizny, kiszenie ogórków czy odwirowywanie śmietany. Na terenie ekspozycji muzealnej, wzdłuż drogi wiejskiej prezentowana będzie wystawa „Maszyny i narzędzia rolnicze na Mazowszu w XIX i na początku XX w.”
Tego dnia atrakcje czekać będą nie tylko na polach. Przy amfiteatrze Regionalny Zespół Pieśni i Tańca „Sanniki” wykona „Suitę sannicką” z elementami obrzędu dożynkowego. Zaś Zespół Ludowy Łęzaki umili wszystkim czas prezentując pieśni i przyśpiewki ludowe. Będzie także coś dla ciała, bo przy amfiteatrze królować będzie kiermasz chleba i pieczywa obrzędowego, a także różnych wspaniałych wyrobów ludowych. Na polanie tradycyjnie można będzie upiec kiełbaski. Po tradycyjnej przekąsce chętni mogą zwiedzać skansen korzystając z przejażdżki bryczką.     rad

Zobacz kolejny artykuł

Pierwszy taki zlot w Sierpcu

Jedenaście najlepszych food trucków, a na nich pyszności pozwalające poznawać i smakować dania z różnych …