Miód jedli prosto z plastra

Wszystkiego o miodzie można było dowiedzieć się podczas tegorocznej imprezy plenerowej w Muzeum Wsi Mazowieckiej „Miodobranie w skansenie”. Jak zawsze tłumy turystów poznawały tajniki wytwarzania, zastosowania miodu, zwyczaje pszczelarskie i przypatrywały się tradycyjnym sposobom podbierania miodu.
Zgodnie z tradycją właśnie na początku lipca odbywało się miodobranie. – Miód jest wówczas odparowany, a ramki zasklepione woskiem. Również w sierpeckim skansenie przychodzi wtedy czas podbierania pszczelich produktów. Zorganizowana impreza plenerowa pozwoliła zwiedzającym poznać zwyczaje pszczelarskie, narzędzia służące do pracy w ulu, a także posmakować miodu prosto z plastra. Wśród wielu atrakcji przygotowanych tego dnia przez Muzeum w Sierpcu znalazły się koncerty muzyki folkowej i klasycznej, zabawy dla najmłodszych w dziecięcej pasiece i prezentacje dawnych zajęć gospodarskich – mówi o tradycji spotkań w Muzeum Wsi Mazowieckiej Jarosław Asztemborski.
„Miodobranie w skansenie” to wydarzenie, podczas którego turyści mogli zaopatrzyć się we wszystkie gatunki miodu. – Dlatego wielu gości przybyłych na imprezę swe kroki skierowało najpierw na kiermasz produktów tradycyjnych i rękodzieła. Szeroka oferta wystawców przyprawić mogła o zawrót głowy. Prócz złotego przysmaku znalazły się w niej wyroby z wosku, propolis, pierzga, pyłek, kit pszczeli, jak również kosmetyki i wyroby powstałe na ich bazie. Dla niektórych zaskoczeniem mogło być jak wiele właściwości prozdrowotnych mają produkty z ula. Każdy miał szansę wybrać swój ulubiony – opowiada Jarosław Asztemborski.
Miodobranie to przede wszystkim święto pszczelarzy. Były zatem pokazy pszczelarskie z wykorzystaniem tradycyjnych, autentycznych narzędzi. Goście mogli się dowiedzieć, czym jest węza i po co się ją zakłada w ramkach, jak odsklepia się wosk z plastrów, a także jak odwirowuje i odsącza miód. Pasiecznicy opowiadali o życiu i pracy pszczelej rodziny oraz jej znaczeniu dla człowieka. Turyści dowiedzieli się, czym różni się koszka od ula kłodowego i ramkowego, jak działają podkurzacz i miodarka oraz jak wyplata się maty dla pszczół. Pokazom towarzyszyły degustacje świeżego miodu z wiejskim chlebem i masłem. Uczestnicy posmakować mogli też słodkich kulek z miodu, ziaren sezamu i płatków owsianych, napoju miodowego oraz kompotu z owoców pochodzących z muzealnych sadów. – Specjalnie dla najmłodszych w wiejskiej izbie lekcyjnej odbywały się zajęcia wykonywania świeczek z plastrów wosku. Dzieci uczyły się wykonywać z bibuły miododajne kwiaty, a w Pasiece Malucha rozwiązywały łamigłówki i zagadki oraz uczestniczyły w zabawach związanych z pracą w ulu. W stodole młynarza brały też udział w warsztatach „Jak to ze zbożem było” – przybliża pokazy przygotowane na ten dzień Jarosław Asztemborski.
Prezentacje codziennych zajęć gospodarskich odbywające się na terenie zagród chłopskich pozwoliły zwiedzającym lepiej zrozumieć tradycję i obrzędowość mazowieckiej wsi, stanowiącej treść wystaw we wnętrzach skansenowskich chałup. Przyjrzeć się oni mogli pracy wiejskiej tkaczki i krawcowej. Odwiedzili garncarza, kowala, plecionkarza i szewca. Dużym zainteresowaniem uczestników imprezy cieszył się pokaz tłoczenia oleju rzepakowego na gorąco połączony z degustacją. Wielu skorzystało z przejażdżek bryczką i w siodle. Na muzealnej scenie wystąpiła Orkiestra Dęta Musikverein Stammheim ze Szwajcarii, która wykonała najpiękniejsze utwory muzyki orkiestrowej, filmowej i popularnej. Niezapomnianych wrażeń estetycznych słuchaczom dostarczył zespół Kurna Chata, wykonując własne kompozycje oparte na popularnych melodiach i przyśpiewkach ludowych. Przez cały dzień w dworku z Bojanowa trwał również koncert Marcina Wojdy, absolwenta Szkoły Muzycznej I stopnia w Sierpcu. Młody artysta na zabytkowym fortepianie zagrał standardy filmowe oraz dzieła klasycznych i współczesnych kompozytorów.
W imprezie uczestniczyło ponad 2800 osób. Miodobraniem skansen powitał lato i wakacje. Był to też początek mnóstwa atrakcji, jakie już niebawem czekają na odwiedzających. – W ciepłe lipcowe i sierpniowe dni muzeum zaprasza na cykl spotkań ze sztuką i obyczajowością dawnej mazowieckiej wsi w ramach programu edukacyjnego „Lato w skansenie”. Każdego dnia mali i duzi miłośnicy folkloru wezmą udział w pokazach oraz warsztatach, po zakończeniu których przewodnicy zabiorą ich w podróż w przeszłość na zapomnianą wieś z początku XX wieku. Warto też odwiedzić skansen w pierwszą niedzielę sierpnia. Wtedy to rozpoczną się „Żniwa w skansenie” – zaprasza do udziału w spotkaniu Jarosław Asztemborski.
Dla gości będą przygotowane pokazy prac żniwnych i zajęć gospodarskich, koncerty folklorystyczne nawiązujące do obrzędowości dożynkowej oraz kiermasz pieczywa i produktów regionalnych.

rad
fot. MWM Sierpc

Zobacz kolejny artykuł

20 lat powiatu sierpeckiego

Podczas uroczystej gali podsumowano 20 lat samorządu powiatowego w Sierpcu. Były podsumowania, podziękowania i medale …

Policja zatrzymała podejrzanych

Sierpeccy kryminalni zatrzymali trzech mężczyzn w wieku od 22 do 27 lat podejrzanych o posiadanie …