Mazowieckie smakołyki

Wśród laureatów i wyróżnionych w XI edycji konkursu o Laur Marszałka znalazły się kulinarne perełki także z Mazowsza Płockiego. To miód, powidła i ser.
Spośród 144 zgłoszonych smakołyków zaszczytny tytuł otrzymało 16. Przyznano też 12 wyróżnień. – To niesamowite jak wiele tajemnic kulinarnych kryje nasz region. Co roku producenci zgłaszają do konkursu nowe, ciekawe produkty i szukają pomysłów na kolejne. Inspiracją są nie tylko tradycyjne receptury, często przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jest też wiele dań, które powstają na bazie autorskich przepisów. I to nas bardzo cieszy, bo świadczy nie tylko o ogromnym szacunku producentów do mazowieckiej tradycji. Ale też pokazuje, że zdrowa żywność zyskuje coraz większą popularność wśród konsumentów – mówi marszałek Mazowsza, Adam Struzik.
W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane. W tegorocznej edycji konkursu rywalizowały 144 produkty, z których komisja konkursowa wybrała 28 najlepszych. Laur Marszałka otrzymało 16, a 12 wyróżniono.

W gronie przedsiębiorców w kategorii miody wyróżnienie otrzymał miód wielokwiatowy z liofilizowaną porzeczką, wyprodukowany przez Miodziarze Sp. z o.o. (Pasieka rodziny Sadowskich) z Białej (gm. Stara Biała). Miód łączy słodki, charakterystyczny smak naturalnego miodu wielokwiatowego z intensywnym kwaskowatym smakiem porzeczki. Czarna porzeczka nadaje produktowi również wyjątkowy jaskrawy kolor oraz owocowy aromat. Procesy kremowania miodu oraz liofilizacji czarnej porzeczki zapewniają zachowanie 100 proc. właściwości odżywczych i zdrowotnych. Kremowa i gęsta konsystencja miodu jest efektem intensywnego mieszania.
Wśród producentów indywidualnych w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego Laur Marszałka zdobyły „Powidła słubickie”, dzieło Andrzeja Markiewicza ze Słubic. To powidła wykonane z buraka cukrowego, dyni, jabłka, czarnej porzeczki, marchwi i syropu buraczanego (tzw. melasy). Cechami charakterystycznymi są barwa – ciemny brąz, zapach soku z buraka cukrowego oraz karmelowy smak. Powidła powstają na bazie rodzinnego przepisu i produktów pochodzących z własnego gospodarstwa ekologicznego.
Natomiast w konkursie na najlepsze mazowieckie sery zagrodowe w kategorii serów świeżych wyróżnienie otrzymał serek deserowy, produkt Janusza Umińskiego z Ligowa (gm. Mochowo).

(gsz)
fot. Ze zbiorów Urzędu Marszałkowskiego

Zobacz kolejny artykuł

Przełaje w Radzanowie

W Radzanowie odbył się XIX jesienny bieg przełajowy na Mazowszu. W sumie we wszystkich biegach …

Jubileusz w „Staszicu”

– Witam was w szkolnych murach – zacnych, zawsze przyjaznych, życzliwych i wyczekujących, pełnych młodzieńczych …