Najnowsze informacje

Szkoła wielu możliwości

Gostynińskie Centrum Edukacyjne przy ul. Polnej 39 otworzyło swoje podwoje dla przyszłych uczniów. Podczas dnia otwartego można było zapoznać się z ofertą edukacyjną placówki i wybrać przyszły zawód.
Gostynińskie Centrum Edukacyjne zaprosiło do siebie w dzień otwarty wszystkich chętnych gimnazjalistów. Gości witał dyrektor szkoły Wojciech Kiełbasa, natomiast starosta gostyniński Tomasz Matuszewski (powiat prowadzi szkołę) zachęcił do nauki w GCE, mówiąc, że w życiu warto robić to, co się lubi. – Ludzie szczęśliwi to ludzie pasji – komentował starosta.
Goście i uczniowie mogli obejrzeć część artystyczną pt. „Zbuduj swoją przyszłość z GCE”. Młodzież w przedstawieniu chciała pokazać, że jest zdolna i operatywna, a absolwenci szkoły mogą liczyć na dobrą pracę. Poza tym można było zwiedzić szkołę i stoiska promujące zawody w GCE. Dużym powodzeniem cieszyły się koktajle ze szpinaku i banana, przygotowane przez uczniów technikum kulinarnego oraz jazda samochodami ciężarowymi – wszak szkoła zawodem kierowcy słynie.
Ale nie tylko. GCE mogło też pochwalić się sukcesami swoich uczniów. Jeden z ostatnich to zakwalifikowanie się ucznia klasy czwartej Technikum Budowlanego, Wiktora Rękawieckiego do etapu centralnego XXXI Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Budowlanych. Jej finał odbędzie się 12–14 kwietnia w Zielonej Górze. Olimpiada jest organizowana przez Wydział Inżynierii Lądowej Politechniki Warszawskiej.
W marcu br. w GCE w Gostyninie odbył się II Powiatowy Kongres Żywieniowy. Równocześnie w holu głównym szkoły miały miejsce II Szkolne Targi Zdrowej Żywności pod hasłem „Wpływ odżywiania na zdrowie psychiczne młodzieży”, organizowane w ramach projektu promującego zdrowe odżywianie wśród młodzieży.
W targach wzięły udział firmy oferujące żywność ekologiczną, piekarnie ekologiczne i polskie zagrody edukacyjne. Dzięki nim młodzież GCE, Szkoły Podstawowej nr 1 i Szkoły Podstawowej nr 3 (klasy siódme), Gimnazjum nr 1 i Gimnazjum nr 2 (klasy drugie) w Gostyninie mogli kosztować zdrową żywność ekologiczną. Były też prelekcje, konferencje tematyczne i Szkolny Konkurs Kulinarny. Organizacja tego wydarzenia była możliwa dzięki zaangażowaniu dyrekcji, nauczycieli, uczniów technikum handlowego i technikum żywienia, a przede wszystkim wystawców, czyli firm produkujących zdrową żywność.

(eg)

Zobacz kolejny artykuł

Jubileusz Związku Niewidomych

Gostynińskie Koło Polskiego Związku Niewidomych obchodziło jubileusz półwiecza działalności. W Gostynińskim Centrum Edukacji spotkali się …

Powrót tablicy na Floriańską

Na budynek przy ulicy Floriańskiej w Gostyninie wróciła tablica upamiętniająca dziesięciu mieszkańców miasta, którzy zostali …