Bazylia – liście pełne smaku!

Włoska kuchnia to wyśmienite produkty regionalne jak np. szynka parmeńska oraz parmezan. Bez interesujących dodatków jak powyższe pizza byłaby tylko suchym plackiem a makaron dawano by tylko do zupy. Również zioła mają ogromne znaczenie w kuchni włoskiej, oczywiście mowa o świeżych, prosto z krzaku, gdyż włosi nie uznają suszonych ziół i basta. Wśród wielu ziół i przypraw jedno wybija się ponad resztę a jest to – bazylia. Jest ona podstawą kilku dań a w kilkuset dodatkiem nadającym wyrazistszego smaku. Oto kilka faktów dotyczących tego wspaniałego zioła.

Do Europy najprawdopodobniej trafiła z Afryki. Obecnie już nie rośnie dziko a jest uprawiana na plantacjach. Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa – basileus, czyli król, gdyż wierzono, że tylko król może zerwać tę roślinę. Jej jasnozielone liście zawierają olejki aromatyczne. Jest lekko słodka i odrobinę pikantna. Najlepiej sprawdza się w daniach z pomidorów, ale także wieloma innymi. Bez bazylii nie byłoby sałatki Caprese, na którą składają się czerwone pomidory, biała mozzarella i zielenią dopełnia ją właśnie bazylia tworząc narodowe barwy Włoch.

Bazylia codzienne w sosie.

Bazyli dodaje się do wielu sosów z delikatnego mięsa jak: cielęcina oraz drób. Prawie każda włoska sałatka jest okraszona jej listkami. Doskonała kompozycje tworzy z octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Używa się jej podczas wszystkich posiłków poczynając od śniadania np. do omletów, obiadów – makarony i pizza, a nawet ozdabia się nią desery jak np. Panna cotta.  Wracając do sosów to jest ona głównym składnikiem pesto, które Polacy pokochali za jego charakterystyczny smak. Bazylię zawsze znajdziemy w mieszance włoskich ziół, razem, z oregano, tymiankiem i majerankiem.

Bazylia z domowej uprawy.

Bazylia jest dość łatwa w uprawie, więc możną ja hodować na parapecie przez cały rok. Dzięki temu będziemy mieli dostęp do świeżego zioła przez cały rok. Zamiast suszyć bazylie, która jest mniej aromatyczna, lepiej posiekać świeżą i ją zamrozić. Do pizzy oraz potraw gotowanych bazylie dodajemy na końcu, bo w wysokich temperaturach traci ona swój wyjątkowy smak i unikalny aromat. Spróbuj najlepszej bazylii na pizzy i zamów ją w Płocku z restauracji Gruby Benek poprzez stronę PizzaPortal.pl.

Zobacz kolejny artykuł

Czym jest system monitoringu?

Budowa monitoringu wizyjnego, czyli systemu telewizji przemysłowej, to dziś spore wyzwanie technologiczne. Dążenie do coraz …