Wiosenne jazie na groch

Wiosną, tuż po ustąpieniu lodowej pokrywy, rozpoczyna się okres łowienia w rzekach jazi. Gromadzą się one wówczas w niewielkie stada, liczące po kilka osobników, i rozpoczynają przygotowania do tarła. W poszukiwaniu odpowiedniego miejsca nierzadko podejmują dość dalekie wędrówki, wstępują również do mniejszych dopływów dużych rzek.
W pierwszym okresie tej wędrówki natrafimy na nie w strefie odcinków ze spokojniejszym nurtem, często przy samym brzegu, gdzie nurt wymył głębokie rynny, w dołkach pod drzewami, zatokach, wyrwach w brzegu. Aż do momentu tarła, które w naszych warunkach przypada – mniej więcej – na koniec marca, jaź aktywnie żeruje. W tym okresie najskuteczniejsze są przynęty zwierzęce – czerwone robaki, larwy chruścika, polecić można także uniwersalne o każdej porze roku białe robaki. To czas, gdy najskuteczniejszym sposobem wędkowania jest wędrówka wzdłuż rzeki i wyszukiwanie stanowisk żerujących jazi.
Gdy jednak wody w rzekach zaczną powoli opadać, jazie przenoszą się w ich środkowe partie. Teraz można już zacząć nęcić. Najlepiej wiosennym przysmakiem tej ryby, gotowanym grochem.


Tekst i fot. Andrzej Konowrocki

Zobacz kolejny artykuł

Wiosna z obrotówką (1)

Biorąc pod uwagę różnorodność łowisk, gatunki poławianych ryb i zmienne warunki spinningowania, moją bezapelacyjne najlepszą …