Najnowsze informacje

Rolniczy handel detaliczny w Świerczynie

W Świerczynie (gm. Drobin) ruszył pierwszy w powiecie płockim punkt sprzedaży w ramach rolniczego handlu detalicznego, oferujący wyroby z mięsa. Jego właściciel Krzysztof Mielczarek mówi, że to szansa na zwiększenie rolniczych dochodów.
Krzysztof Mielczarek w Świerczynie prowadzi 50-hektarowe gospodarstwo rolne. Pracy więc mu nie brakuje. Zdecydował się jednak na uruchomienie rolniczego handlu detalicznego. Dlaczego? – Obecna cena skupu trzody chlewnej jest niska. Lepiej więc przerobić świnię, niż ją sprzedać na skupie. A poza tym jest duża grupa osób, które szukają wyrobów prosto od rolnika – mówi.
Na rolniczy handel detaliczny Krzysztof Mielczarek zaadaptował dawne pomieszczenie gospodarskie. Powstały tam m.in. pomieszczenie na przechowywanie surowca, chłodnia, peklowalnia, pomieszczenie do obróbki termicznej, wędzarnia, magazyn wyrobów gotowych. Jak sam przyznaje, jego inwestycja jest trochę „na wyrost”. – Mam nadzieję, że mój rolniczy handel detaliczny wypali, a wtedy być może pójdę w coś więcej. I będę już do tego przygotowany – opowiada. Dodaje, że produkcja żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego może odbywać się nawet w domu.
W myśl przepisów w przypadku działalności, jaką obecnie prowadzi, może sprzedać w ciągu roku 1400 kg wyrobów i zarobić do 20 tys. zł bez opodatkowania. – Uważam, że to szansa na podreperowanie dochodów. A nasze ceny są konkurencyjne, np. szynka kosztuje 29 zł za kilogram, a kiełbasa 21 zł – mówi Krzysztof Mielczarek.
Rolniczy handel detaliczny ma umożliwić rolnikom prowadzenie produkcji i sprzedaży konsumentom końcowym żywności wyprodukowanej w całości lub w części (minimum połowa) w gospodarstwie z własnej uprawy lub chowu. Sprawia, że łańcuch dostaw zostaje maksymalnie skrócony do relacji rolnik – konsument, bez udziału pośredników.
Kryteria uznania działalności za rolniczy handel detaliczny to obsługa lub przetwarzanie żywności i jej przechowywanie musi mieć miejsce w punkcie sprzedaży lub z dostawą do konsumenta końcowego, musi być to sprzedaż żywności na rzecz konsumenta końcowego, sprzedaż żywności bez udziału pośredników, z wyjątkiem zbywania żywności podczas festynów, wystaw, kiermaszów, targów, sprzedawana żywność musi pochodzić w całości lub części z własnej uprawy, hodowli lub chowu, sprzedaż żywności odbywa się w ramach limitów, które zostały określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, konieczne jest prowadzenie ewidencji sprzedaży żywności.
Jeśli rolnik zdecyduje się na tego typu działalność, musi się zarejestrować. We właściwym organie Państwowej Inspekcji Sanitarnej (sprawuje nadzór nad jakością zdrowotną produktów pochodzenia niezwierzęcego) lub u powiatowego lekarza weterynarii w przypadku produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego. W tych instytucjach można też uzyskać szczegółowe informacje dotyczące rolniczego handlu detalicznego.

tekst i fot. (gsz)

Zobacz kolejny artykuł

Motograwitacja w Staszicu

W Zespole Szkół im. Stanisława Staszica w Gąbinie odbyła się pierwsza edycja imprezy „Motograwitacja – …