Najnowsze informacje
anal pump

Świąteczna rybka

Królewski karp – ta masywna ryba pochodząca z dorzecza Morza Czarnego jest obecnie podstawowym atrybutem bożonarodzeniowego stołu. Najprawdopodobniej do Europy Zachodniej przewieźli go rzymscy legioniści. Dalsza jego ekspansja na Stary Kontynent jest zasługą zakonników. Na tereny Polski karpia sprowadzili cystersi około XIII wieku. Od tego momentu następuje dynamiczny rozkwit gospodarki stawowej na polskich ziemiach. W pierwszym europejskim podręczniku o chowie ryb, napisanym przez morawskiego biskupa Jana Dubrawskiego (1547 r.), opisana jest również hodowla ryb na ziemiach polskich. Wówczas czeska i polska gospodarka stawowa uznawane były za najnowocześniejsze i najlepsze w Europie. Zaczęto w owym czasie stosować w ich hodowli tzw. metodę przesadkowania. Polegała ona na kolejnym przenoszeniu podrastających ryb do innych wcześniej przygotowanych i zalanych wodą stawów (tę technikę hodowli z drobnymi zmianami stosuje się do dzisiaj). W tym czasie, podobnie jak i w innych krajach europejskich, powstawały liczne olbrzymie stawy o powierzchni od 100 do 1000 ha. Budowali je magnaci i wielkie rody książęce jako swoiste rodzinne „pomniki chwały”, ale także jako zabezpieczenie przed powodziami. Do największych polskich stawów należały: królewski staw Zygmunta Augusta w Knyszynie koło Białegostoku (460 ha) oraz staw Grabownica koło Milicza (pierwotnie zajmował obszar 700 ha). Na skutek wzrostu efektywności produkcji zbóż, głównie pszenicy, od XVII wieku gospodarka stawowa w Polsce zaczęła podupadać, w wyniku tego wiele stawów zamieniono na pola uprawne. Renesans hodowli ryb nastąpił dopiero w wieku XIX. Obecnie Polska i Czechy są ponownie największymi producentami karpia w Europie. Stąd spożycie karpia podczas świąt powinno być naszym słowiańskim obowiązkiem.

Karp po żydowsku w galarecie
Skład:
<1 kg karpia; <300 g cebuli; <1 marchewka; <1 pietruszka; <1 por;

Zobacz kolejny artykuł

Repertuar października

„Jesień” pędzla Giuseppe Arcimbolda (1526–1593) to postać z nosem z gruszki, grzybowym uchem i dyniową …