Najnowsze informacje
anal pump

Świąteczna rolada

To danie jest doskonałą i przede wszystkim bardzo smaczną ozdobą świątecznego stołu. Kiedy znikną już typowe wigilijne frykasy, dla odmiany możemy sobie zafundować na dalszą część świąt smaczną roladę z serem i pieczarkami.
Do przygotowania rolady potrzebujemy: 30 dkg żółtego sera, 4 jajka, szklankę majonezu. Ser ścieramy na tarce i łączymy z jajkami i majonezem. Całość mieszamy, nie solimy. Tak przygotowane ciasto rozkładamy na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku, w temperaturze 220 stopni około dwudziestu minut.
Teraz czas na farsz. Potrzebne składniki to: 30 dkg mięsa mielonego, pieczarki, papryka, cebula. Mięso łączymy z drobno posiekaną papryką, pokrojoną w drobną kostkę i podsmażoną na patelni cebulką. Farsz rozkładamy na wyjętym z piekarnika cieście, równomiernie rozkładamy na całości i zwijamy roladę. Układamy w brytfance (do dołu miejscem łączenia, aby rolada nie rozwijała się) i pieczemy jeszcze 20 minut w temperaturze 220 stopni.
Roladę podajemy z surówką z pora. Składniki: 1 por (odcinamy zieloną część), kukurydza, seler marynowany, ananas, majonez. Pora kroimy w piórka lub cienkie krążki, ananasa kroimy w drobną kostkę, seler odcedzamy. Wszystkie składniki łączymy majonezem. Aby sałatka nie była sucha, możemy majonez połączyć z niewielką ilością soku z ananasa. Doprawiamy do smaku według upodobań.     rad

Zobacz kolejny artykuł

Oj, burak

Czerwone buraczki stanowią niemal obowiązkowe wyposażenie warzywnego straganu. Te krągłe purpurowe bulwy zdają się nie …