Najnowsze informacje
anal pump

Sezon na królika

Tygodnikowe same pyszności

Czasem się zdarza, że gospodyni w kuchni musi sobie poradzić z mięsem nietypowym. Jeśli akurat jest to królik, to podpowiadamy, co z nim zrobić. Najlepiej podać w śmietanie. Przygotowanie wymaga dużo czasu, ale na pewno warto.
Na jednego sprawionego królika potrzebujemy główkę czosnku, 1 cebulę, 1 marchewkę, 1 szklankę śmietany, półtorej szklanki wody, 3 łyżki smalcu, a z przypraw: łyżeczkę soli, łyżeczkę pieprzu, listek laurowy.
Wodę mieszamy z kwaskiem cytrynowym i wrzucamy do niej na 4 godziny królika. Po tym czasie możemy podzielić mięso na porcje i natrzeć kawałki masą z cebuli i czosnku. Aby ją uzyskać, trzemy na tarce cebulę, dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy całość solą i pieprzem.
Natarte mięso odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Do garnka wkładamy najpierw smalec i listek laurowy, potem królika, którego posypujemy startą na tarce marchewką. Całość polewamy śmietaną wymieszaną z połową szklanki wody.
Królika dusimy na wolnym ogniu, pod przykryciem przez co najmniej półtorej godziny. W razie potrzeby można dolać nieco wody. Danie podajemy na gorąco, najlepiej z ziemniakami.
BeeS

Zobacz kolejny artykuł

Oj, burak

Czerwone buraczki stanowią niemal obowiązkowe wyposażenie warzywnego straganu. Te krągłe purpurowe bulwy zdają się nie …