Najnowsze informacje
anal pump

Sernikowiec z żurawiną i orzechami

Na poświątecznym już stole z przyjemnością powitamy wyjątkowe smakołyki. A takim z pewnością jest pyszny sernikowiec. Apetyczne ciasto możemy zaserwować jako poobiedni deser lub dodatek do popołudniowej herbatki ze znajomymi.
Składniki:
Ciasto: 2 szklanki mąki, 2 łyżki śmietany, 2 żółtka, pół margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół szklanki cukru. Wszystkie składniki łączymy, zagniatamy i rozwałkowujemy placek, który układamy na blasze do pieczenia.
Masa: 1 kg zmielonego sera białego (możemy kupić gotowy dostępny w sklepach), pół szklanki oleju, 2 szklanki mleka, 1 budyń śmietankowy, 1 szklanka cukru, 6 jaj.
Łączymy ser z olejem, cukrem, budyniem i mlekiem. Do masy dodajemy 2 całe jajka i 4 żółtka. Wszystkie składniki mieszamy, aż powstanie gładka, jednolita masa. Przygotowaną masę wylewamy na wcześniej ułożone w blasze ciasto. I zabieramy się do przygotowania ostatniej warstwy: ubijamy 4 białka, do piany dodajemy łyżkę budyniu, 3 łyżki cukru, ubijamy całość i wylewamy na masę serową. Wierzch ciasta posypujemy zmielonymi orzechami i żurawiną. Pieczemy 80 minut w temperaturze 180 stopni.     rad

Zobacz kolejny artykuł

Oj, burak

Czerwone buraczki stanowią niemal obowiązkowe wyposażenie warzywnego straganu. Te krągłe purpurowe bulwy zdają się nie …