Najnowsze informacje
anal pump

Sałatkowe improwizacje

Nic tak nie cieszy zabieganych pań domu jak szybkie, a do tego smaczne i tanie dania. Dziś podajemy dwa przepisy na dania łączące w sobie przyjemność łatwego przygotowania i cieszącego podniebienie smaku.
Sałatka z selera
Składniki: słoiczek selera konserwowego, puszka groszku konserwowego lub kukurydzy konserwowej, puszka ananasa, 4 jajka ugotowane na twardo, 5 średnich ogórków konserwowych, 20 dkg szynki, majonez, sól, pieprz do smaku. Porcja dla 7 – 8 osób.
Seler, groszek i ananasa odsączamy (ananasa kroimy w kostkę), przekładamy do miseczki. Ugotowane jajka, ogórki i szynkę kroimy w średniej wielkości kostkę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz majonezem. Sałatka doskonale komponuje się np. z tostami czosnkowymi.
Sałatka makaronowa
Składniki: opakowanie makaronu penne, brokuły, 20 dkg kiełbasy (do wyboru może być śląska, podwawelska), 20 dkg startego sera żółtego, sól, pieprz do smaku, natka pietruszki lub świeża bazylia, 0,5 l mleka, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 jajko.
Makaron gotujemy i odsączamy. Blanszujemy oczyszczone różyczki brokułów. Potrawę przekładamy na patelnię do wcześniej podsmażonej kiełbaski. W tym czasie przygotowujemy sos z mleka i jogurtu oraz jajka: wszystkie składniki łączymy, rozbijając trzepaczką, dodajemy starty ser żółty, doprawiamy do smaku i zalewamy makaron z brokułami oraz kiełbaską i zapiekamy. Dekorujemy świeżą natką pietruszki lub listkami bazylii.     rad

Zobacz kolejny artykuł

Oj, burak

Czerwone buraczki stanowią niemal obowiązkowe wyposażenie warzywnego straganu. Te krągłe purpurowe bulwy zdają się nie …