Najnowsze informacje

Bąbelków czar

Szampania to miejsce produkcji najbardziej znanego wina musującego na świecie. Region ten, położony w północno-wschodniej Francji, cechuje się chłodnym kontynentalnym klimatem, stąd wina, które tu powstają, są mocno kwaśne. Jednak nie wadzi to komukolwiek, gdyż wina te i tak są dosładzane. Choć szampan rozsławia Francję, to metodę jego powstawania, przy zastosowaniu wtórnej fermentacji w butelkach, wynaleziono w Londynie. W 1662 roku angielski uczony Christopher Merret na wykładzie dla Royal Society (Królewskie Towarzystwo zrzeszające brytyjską elitę naukową) przedstawił przyczyny, z jakich wino sprzedawane przez brytyjskich szynkarzy rozsadza butelki. Merret nie tylko wyjaśnił naturę zjawiska, którą była wtórna fermentacja zachodząca w winie po przelaniu go do butelek, ale zaproponował również prostą metodę na jego okiełznanie polegającą na zastosowaniu grubszych butelek. Co ciekawe, część tych musujących win, opakowanych w bezpieczne butelki z grubego szkła, ponownie trafiała na francuskie stoły (w tym gros do Szampanii).

Mus szampański

Skład:

biszkopt

  • 4 jajka;
  •  100 g cukru;
  •  75 g mąki pszennej;
  •  2 łyżki kakao do pieczenia;
  •  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
  •  25 g stopionego masła;

mus

  •  300 ml szampana;
  •  300 ml śmietany kremówki;
  •  3 łyżki wody;
  •  2 białka;
  •  6 łyżek cukru;
  •  5 łyżeczek żelatyny;
  •  50 g gorzkiej czekolady do dekoracji.

Wykonanie:
W miseczce mieszamy razem mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. W dużej misce ubijamy białka z cukrem, a następnie dodajemy po jednym żółtku. Do jajecznej masy przesiewamy mąkę z kakao. Delikatnie mieszamy ciasto. Na koniec ostrożnie wlewamy chłodne stopione masło. Gotowe ciasto wylewamy do formy (38×25 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w formie do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy szampański mus. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę, którą przelewamy do miseczki z szampanem. Ubijamy lekko śmietanę i delikatnie łączymy z masą z szampanem. Powstały krem przekładamy do chłodnego miejsca. Ubijamy białka z cukrem i dodajemy do tężejącego kremu. Z ciasta wycinamy krążki o średnicy 10 cm, które umieszczamy w specjalnych krążkach cukierniczych do przygotowywania ciastek (ewentualnie obwijamy biszkoptowe krążki folią aluminiową, tak aby powstała obręcz o wysokości 3 cm nad ciastem). Obręcze wypełniamy szampańskim musem. Ciastka przekładamy do lodówki. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Płynną czekoladę przekładamy do foliowego woreczka, po czym obcinamy jego jeden róg. Na pergamin lub folię aluminiową wyciskamy esy floresy, przekładamy je do lodówki, aby stężały. Gotowe ciastka wyjmujemy z obręczy i dekorujemy je czekoladowymi ozdobami.

Bardzo długo szampan był drogim i elitarnym winem. Skomplikowane metody produkcji, konieczność jego butelkowania (wtórna fermentacja musiała zachodzić w butelkach) spowodowały, iż do końca XIX wieku szampan nie był dostępny dla szerszych kręgów społecznych. Ulepszenie produkcji oraz szeroka akcja reklamowa, którą przeprowadził Eugene Mercier (producent szampana, który zastosował jako pierwszy w historii film reklamowy), obniżyły ceny tego napoju i zarazem zwiększyły na niego popyt. W efekcie część producentów zaczęło sprowadzać wina z innych regionów Francji i przerabiać je na szampan. Ci, którzy tego nie czynili, byli mocno niezadowoleni. Niezadowolenie to w latach 1910–1911 doprowadziło do rozruchów zwanych Wojnami Szampańskimi. W konsekwencji tego import win zatrzymano i wprowadzono szereg przepisów mających za zadanie ochronę „prawdziwych” szampanów.

dr Izabela Chudzyńska
etnolog, antropolog jedzenia

Zobacz kolejny artykuł

Do pożucia

Święty Mikołaj rozpoczął już swój coroczny rajd z prezentami. Czekających na podarki jest zawsze wielu, …