Najnowsze informacje
anal pump

Jesienne Święto Chleba

W ZDZ przy Ułańskiej październik jest zawsze kolorowy. To wtedy przypada coroczne Święto Chleba, w którym biorą udział uczniowie i pedagodzy. Tym razem na stole oprócz złotych bochenków były konfitury dyniowo-pomarańczowe z nutą goździków, powidła ze śliwek i domowy smalec. Pięknej aranżacji pilnował prawdziwy królik.
Uczniowie III klasy, którzy kształcą się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, przygotowali do chleba różne pyszne dodatki. Na stole w pięknej jesiennej aranżacji pojawiła się na przykład konfitura podana w naczyniu wydrążonym w dyni i śliwki w occie. Były też dynie ozdobione techniką carvingu, wrzosy i klonowe liście. Chleb upiekła piekarnia PSS Zgoda. Swoimi specjałami autorzy potraw częstowali gości, koleżanki i kolegów z innych klas. – Bardzo się cieszę, że uczniowie chcą podtrzymywać tradycję i oprócz modnych przepisów z owocami morza sięgają do starych polskich receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie – mówi dyrektor szkoły Barbara Gotowicka. – Potrawy i cała dekoracja to dzieło uczniów pracujących pod kierunkiem nauczyciela zawodu Lucjana Rzepkiewicza. A fryzury naszych kucharzy zrobili ich koledzy z klas fryzjerskich.
Kolejne piękne stoły zobaczymy w ZDZ zimą, podczas konkursu na najciekawszy stół wigilijny.

(m. a.)

Zobacz kolejny artykuł

Solidarność dziękuje pracownikom oświaty

W internacie Zespołu Szkół nr 6 w Płocku odbyły się uroczystości Dnia Edukacji Narodowej, zorganizowane …