Najnowsze informacje
anal pump

Zapieczmy sobie coś

Zapiekanki potrafią znakomicie urozmaicić codzienny jadłospis. Mogą stanowić zarówno gorącą przystawkę, danie podstawowe, jak i deser. Zapiekanki są smakowite i pożywne, zawierają wiele wartościowych składników. Znajdują się w nich przecież i ziemniaki, i makaron, i ryż, i ryby, i mięso, i jaja, i ser… Poza tym zapiekanki są dość tanie, a ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu.
Zapiekanka z makaronem, kiełbasą i boczkiem: 25 dag makaronu świderki, 25 dag żółtego sera, 40 dag kiełbasy podwawelskiej, 50 dag pomidorów, 3-4 ząbki czosnku, łyżeczka papryki mielonej, sól i pieprz, łyżka bułki tartej, 2-3 plasterki boczku wędzonego, natka pietruszki, łyżka masła, oliwa lub olej i bułka tarta do formy. Makaron ugotować w dużej ilości wody. Lekko twardy, czyli al dente odcedzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry. Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki. Masło roztopić. Ser zetrzeć na tarce. Natkę i czosnek posiekać. Boczek pokroić w cienkie paski. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, wysypać łyżką bułki tartej. Włożyć makaron, posypać resztą bułki tartej, skropić masłem, położyć połowę porcji sera, kiełbasy i pokrojonych w plastry pomidory. Posolić, przyprawić pieprzem, posypać drobno posiekanym czosnkiem i niewielką ilością natki. Ułożyć resztę kiełbasy i pomidorów, lekko posolić, przyprawić pieprzem. Pozostały ser wymieszać z mieloną papryką i posypać zapiekankę. Na warstwie sera ułożyć kratkę z pasków boczku. Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C, wstawić zapiekankę na pół godziny. Podawać gorącą, z dodatkiem zielonej sałaty.
Zapiekanka z ryżem, kapustą i mięsem mielonym: 30 dag ryżu, 1 kg kapusty białej, 2 litry wody, cukier, sól, pieprz, łyżeczka sosu sojowego, 50 dag mięsa mielonego, 2 ząbki czosnku, łyżeczka oregano, natka pietruszki, łyżka margaryny, bułka tarta, tłuszcz do formy. Ryż ugotować. Kapustę oczyścić, posiekać, zagotować wodę z solą i szczyptą cukru, do wrzątku wrzucić kapustę, gotować 5 minut. Odcedzić. Odlać szklankę wywaru. Do kapusty dodać sos sojowy, wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekać. Rozgrzać patelnię, roztopić margarynę. Smażyć mięso z dodatkiem oregano, czosnku i łyżki natki. Posolić, przyprawić pieprzem. Patelnię przykryć, zmniejszyć ogień i dusić mięso 10 minut. Często mieszać, aby się nie przypaliło. Gotowe mięso wymieszać z kapustą. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć mięso z kapustą. Przykryć warstwą ugotowanego ryżu. Zalać szklanką wywaru z gotowania kapusty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. C, zapiekać pół godziny.
I jeszcze zapiekankowy deser: jabłka w pianie. Potrzebnych jest: 5 jabłek, 2 łyżki dżemu wiśniowego, 2 białka, 2 łyżeczki cukru, tłuszcz do formy. Jabłka umyć, przekroić na połowę i ostrożnie, aby nie przeciąć owoców na wylot, wyciąć gniazda nasienne. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć jabłka przekrojoną częścią do góry. Wydrążone miejsca wypełnić niewielką ilością dżemu, wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i upiec jabłka. Z białek i cukru ubić sztywną pianę. Upieczone jabłka przykryć pianą i zapiekać jeszcze 10-15 minut, aż piana nabierze złocistego koloru. Deser ten smakuje wybornie. 
(eg)

Zobacz kolejny artykuł

Dachowanie samochodu w Bończy

W sobotę, 4 listopada około godziny 8.30 doszło do niebezpiecznego zdarzenia w miejscowości Bończa na …