Najnowsze informacje
anal pump

Wielkie kiszenie

Późna jesień była kiedyś w gospodarstwach domowych czasem poświęconym na kiszenie, głównie kapusty, bo ogórki kiszono w sierpniu. Dziś nadal kisimy kapustę i ogórki, możemy też zrobić to z pomidorami.Kiszona kapusta, kupiona w sklepie, nigdy smakowo nie dorówna tej kapuście, którą przyrządzimy sami, już może nie w drewnianej, ale plastikowej beczce. Beczkę należy dobrze umyć, do środka włożyć worek z folii spożywczej, na spodzie ułożyć kilka gałązek liści wiśni. Na około 50 kg poszatkowanej kapusty potrzeba 1 kg soli, kilka liści laurowych i 5-6 marchwi. Kapustę układa się warstwami w worku foliowym, każdą warstwę posypuje solą, dodaje 1 liść laurowy i startą marchew, każdą warstwę ubijać. Czynności te trzeba powtarzać przy każdej warstwie. Na koniec posypać solą, odstawić beczkę z kapustą na 2-3 dni, ułożyć na kapuście czystą deskę, wszystko przycisnąć kamieniem. Gdy kapusta ukiśnie, należy zawiązać worek foliowy i przycisnąć z powrotem kamieniem. Co jakiś czas należy pamiętać o tym, żeby uprzątnąć gromadzący się na kapuście osad.
Jeżeli beczka kapusty kiszonej na zimę to dla nas za dużo, ukisimy kapustę w słoikach. Potrzebne składniki to 7 kg kapusty, 2 kg jabłek, 1 kg marchwi i 20 dag soli. Kapustę poszatkować, jabłka (możemy z nich ewentualnie zrezygnować) i marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać, posolić i pozostawić w garnku na około 7 dni, przykryć ściereczką. Po 7 dniach wkładać do słoików, zakręcać i pasteryzować ok. 3-5 minut.
Bardzo łatwo przyrządza się kwaszone pomidory. Twarde, świeże i suche pomidory poukładać w słojach i zalać tak, aby całkowicie je przykryć. Obwiać słój celofanem lub pergaminem i wstawić do spiżarni. Po wyjęciu każdy pomidor umyć i wytrzeć.
(eg)

Zobacz kolejny artykuł

Dachowanie samochodu w Bończy

W sobotę, 4 listopada około godziny 8.30 doszło do niebezpiecznego zdarzenia w miejscowości Bończa na …