Najnowsze informacje
anal pump

Kurczak na słodko

Publikujemy kolejne przepisy nadesłane na „Tygodnikowy” konkurs kulinarny. Tym razem przysłała je nasza czytelniczka pani Małgorzata, mieszkanka gminy Iłów. Jak sama twierdzi, bardzo lubi od czasu do czasu przyrządzić „to i owo”, a znajomi i przyjaciele chwalą jej kolejne kulinarne pomysły. Czy mają rację? Warto się o tym przekonać, samodzielnie przyrządzając potrawę, na którą przepis podajemy w tym numerze „TP”.
Oto przepis na kurczaka na słodko: 4 pojedyncze piersi kurczaka, mały koncentrat pomidorowy, puszka ananasa krojonego, puszka czerwonej fasolki, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1/3 opakowania grzybów mun, 1 duża cebula; przyprawy – sól, pieprz, papryka ostra, sos tabasco, oregano, bazylia, melisa, tymianek, majeranek; kostka rosołowa.
Przygotowanie: kurczaka pokroić w paseczki, posolić i obsmażyć na oleju. Zagotować 1,5 szklanki wody z kostką rosołową. Następnie wrzucić kurczaka do wywaru wraz z zeszkloną cebulką, dodać koncentrat pomidorowy. Dodać wcześniej umoczone, miękkie grzyby mun, pokrojone w paseczki. Gotować wszystko 10 minut. Potem dodać ananasa z sosem i odsączoną fasolkę. Dodać przyprawy do smaku. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z pół filiżanki zimnej wody i wlać do kurczaka. Szybko zagotować i zdjąć z ognia.
Czekamy na kolejne przepisy konkursowe. Nasz adres: Redakcja „Tygodnika Płockiego”, ul. Stary Rynek 27, 09-400 Płocki, z dopiskiem „Konkurs kulinarny”. Przypominamy, że nagrodę – pyszne, łąckie makarony – funduje Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe „Anna” z Łącka, należące do Anny i Adama Sierockich. Szczodry fundator nagród podczas naszego pierwszego finału, gdy laureatką została Lidia Wiśniewska z Płocka, obdarował zwyciężczynię kartonem makaronów własnej produkcji oraz gadżetami swej firmy.  
(eg)

Zobacz kolejny artykuł

Rektor PWSZ w Płocku stawia ultimatum

Rektor Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Płocku prof. Maciej Słodki poprosił prorektorów uczelni o rezygnację …

Kurczak na słodko

Publikujemy dziś kolejny przepis nadesłany na nasz konkurs kulinarny. Jego autorką jest Pani Małgorzata z gminy Iłów. Pani Małgorzata poleca kurczaka na słodko. To dla tych smakoszy, którzy znudzili się już tradycyjnym kurczakiem w rosole lub w postaci kotleta z fileta.
Trzeba przygotować następujące składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka, mały koncentrat pomidorowy, puszka ananasa krojonego, puszka czerwonej fasolki, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1/3 opakowania grzybów mun, 1 duża cebula, przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, sos tabasco, oregano, bazylia, melisa, tymianek, majeranek oraz kostka rosołowa.
Kurczaka pokroić w paseczki, posolić i obsmażyć na oleju. Zagotować 1,5 szklanki wody z kostką rosołową. Następnie wrzucić kurczaka do wywaru wraz z zeszkloną cebulą, dodać koncentrat pomidorowy. Dodać wcześniej zamoczone, już miękkie grzyby mun pokrojone w paseczki. Gotować wszystko 10 minut. Potem dodać ananasa z sosem i odsączoną fasolkę. Dodać przyprawy do smaku. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z pół szklanki zimnej wody i wlać do kurczaka. Szybko zagotować i zdjąć z ognia. Kurczaka na słodko można podawać z pieczywem, ryżem lub kuskusem.
Przypominamy, że nadal oczekujemy na przepisy od naszych Czytelników. Autorzy najciekawszych dostaną w nagrodę makarony od Przedsiębiorstwa Produkcyjno-Handlowego „Anna” w Łącku. Przepisy prosimy przesyłać na adres: Redakcja „Tygodnika Płockiego”, ul. Stary Rynek 27, 09-400 Płock, z dopiskiem „Konkurs kulinarny”. 
(eg)

Zobacz kolejny artykuł

Rektor PWSZ w Płocku stawia ultimatum

Rektor Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Płocku prof. Maciej Słodki poprosił prorektorów uczelni o rezygnację …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.